قالب گیری ارتودنسی چیست و دقیقا چه کاربردی در ارتودنسی دارد؟
همانطور که احتمالا می دانید ارتودنسی شاخه ای تخصصی از دندانپزشکی است که بر تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندان و فک ها تمرکز دارد. هدف این رشته تخصصی ایجاد هماهنگی بین دندانها و فکها و در نتیجه بهبود سلامت، عملکرد و زیبایی دهان و دندان است. یکی از جنبه های کلیدی درمان ارتودنسی، استفاده از وسایل دندانپزشکی سفارشی سازی شده است و پایه یا اساس ساخت این وسایل اختصاصی قالب گیری اولیه درست است. در این مقاله هر چیزی که باید درباره قالبگیری ارتودنسی بدانید را مورد بررسی قرار داده ایم.
قالب گیری ارتودنسی چیست؟
قالب گیری دندانی در ارتودنسی فرآیند ایجاد یک ماکت یا قالب دقیق از دندان ها و ساختارهای دهان بیمار است. این ماکت کوچک به عنوان پایه ای برای طراحی و ساخت دستگاه های ارتودنسی استفاده می شود متناسب با نیازهای منحصر به فرد هر بیمار طراحی شده است. با ثبت وضعیت و موقعیت دقیق دندان ها و لثه ها، قالب گیری نقشی حیاتی در اطمینان از دقت و اثربخشی درمان ارتودنسی ایفا می کند.
با انواع تکنیک های قالب گیری دندانی در ارتودنسی آشنا شوید
در ارتودنسی، دو تکنیک اصلی برای قالب گیری دندان پیش از شروع درمان وجود دارد:
قالبگیری سنتی
قالب گیری ارتودنسی به روش سنتی شامل استفاده از مواد آلژینات برای ایجاد یک قالب فیزیکی و آنی از دندان های بیمار است. دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی، مواد را به شکل خمیر در آورده و روی یک وسیله قالب گیری گذاشته و سپس آن را در دهان بیمار قرار می دهد. خمیر ایجاد شده به سرعت سفت می شود و شکل دندان ها و بافت های اطراف را می گیرد. سپس از این قالب فیزیکی برای ایجاد وسایل ارتودنسی استفاده می شود.
قالب گیری ارتودنسی به روش دیجیتال
قالب گیری ارتودنسی با روش دیجیتال از فناوری پیشرفته ای برای ایجاد یک نمایش سه بعدی مجازی از دندانهای بیمار استفاده میکنند. در این روش یک اسکنر دستی کوچک برای ثبت تصاویر دقیق از ساختارهای دهانی استفاده میشود که سپس این تصاویر توسط نرمافزار تخصصی برای تولید یک مدل دیجیتال پردازش میشود. این مدل دیجیتال را می توان به راحتی دستکاری کرد و آن ها را با لابراتوارهای دندانپزشکی برای ساخت وسایل ارتودنسی سفارشی سازی شده به اشتراک گذاشت.
مزایای استفاده از قالب گیری ارتودنسی به روش دیجیتال چیست؟
قالب های دیجیتالی مزایای متعددی نسبت به قالب های سنتی دارند. آن تجربه راحت تری را برای بیماران فراهم می کنند، زیرا نیاز به استفاده از خمیر در دهان را از بین می برند. قالب های دیجیتال همچنین دقت بیشتری را ارائه می دهند، زیرا اندازه گیری ها و جزئیات دقیق دندان ها و لثه ها را ثبت می کنند. علاوه بر این، فایلهای دیجیتالی را میتوان به راحتی ذخیره، به اشتراک گذاشت و تکثیر کرد و امکان برقراری ارتباط موثر بین متخصص ارتودنسی، تکنسینهای آزمایشگاه و سایر متخصصان دندانپزشکی را فراهم میکند.
با مراحل قالب گیری ارتودنسی آشنا شوید
فرآیند قالب گیری ارتودنسی جهت ایجاد دستگاه های ارتودنسی دقیق و مناسب شامل چندین مرحله اصلی است. بیایید نگاهی دقیق تر به این مراحل بیندازیم:
آماده سازی
قبل از قالب گیری، دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی اطمینان حاصل می کند که دهان بیمار تمیز و جرمگیری شده است. یا در ساده ترین حالت ارتودنتیست ممکن است از بیمار بخواهد که قبل از قالب گیری دهان خود را با آب یا محلول دهانشویه شستشو دهد.
قالب گیری
برای قالب گیری های ارتودنسی به روش سنتی، دندانپزشک مواد اولیه خود یا مواد آلژینات را طبق دستورالعمل سازنده مخلوط می کند. خمیر ایجاد شده داخل یک وسیله قالب گیری قرار می گیرد و سپس با دقت در دهان بیمار قرار می گیرد.
از بیمار خواسته می شود که به آرامی خمیر داخل وسیله را گاز بگیرد و با این کار شکلُ ویژگی و موقعیت دندان ها و حتی لثه بر روی خمیر حک می شود. پس از چند دقیقه، قالب برداشته می شود و کیفیت و دقت آن بررسی می شود.
در مورد قالب های دیجیتال، از اسکنر های دستی برای گرفتن مجموعه ای از تصاویر از دندان های بیمار از زوایای مختلف استفاده می شود. این اسکنر نور بی ضرری را منتشر می کند که داده های لازم را از دهان بیمار جمع آوری کرده و سپس توسط نرم افزار پردازش می شود تا یک مدل دیجیتال ایجاد شود. امروزه بیشتر از قالب گیری ارتودنسی به روش دیجیتال استفاده می شود.
ارسال قالب به لابراتوار
پس از قالب گیری ارتودنسی، تمام داده های جمع آوری شده به همراه قالب به لابراتوار دندانپزشکی فرستاده می شود که در آنجا تکنسین های ماهر از آن به عنوان راهنمای ساخت وسایل ارتودنسی استفاده می کنند.
در مورد بریس های ارتودنسی ثابت، از قالب برای ایجاد براکت هایی استفاده می شود که متناسب با سطح و اندازه دندان ها باشد. برای ساخت نگهدارندهها یا ریتینرهای ارتودنسی نیز، قالب گیری به ساخت دستگاهی سفارشی کمک میکند که دندانها را در موقعیتهای اصلاح شده خود نگه میدارد. در مورد الاینر ارتودنسی نامرئی نیز، از قالب گیری ارتودنسی برای ایجاد یک سری قالب های شفاف و متحرک استفاده می شود که به تدریج دندان ها را مرتب می کنند.
مزایای استفاده از وسایل ارتودنسی سفارشی سازی شده چیست؟
استفاده از قالب گیری ارتودنسی برای ایجاد لوازم سفارشی سازی شده در واقع چندین مزیت برای بیماران به ارمغان می آورد که مهم ترین مزایا عبارتند از:
راحتی بیمار را افزایش می دهند
وسایل ارتودنسی که بعد از قالبگیری ایجاد می شوند به راحتی روی دندان ها و در موقیت مشخص شده قرار میگیرند. این امر راحتی مطلوبی را برای بیمار به ارمغان می آورد.
از طرفی دستگاه های نامناسب می توانند باعث ناراحتی، تحریک و حتی آسیب به بافت های دهان شوند. با استفاده از قالب گیری ارتودنسی برای ایجاد وسایلی که به طور خاص برای آناتومی دندان بیمار طراحی شدهاند، ارتودنتیستها میتوانند ناراحتی های احتمالی را به حداقل برسانند و تجربه کلی درمان را برای بیماران بهبود بخشند.
باعث افزایش کارایی درمان می شوند
وسایل ارتودنسی که به طور دقیق نصب شوند منجر به درمان ارتودنسی کارآمدتر می شوند. بریس ها، نگهدارنده ها و الاینرهای سفارشی شده فشار مناسبی را بر روی دندان ها وارد می کنند و حرکت بهینه دندان را تضمین می کنند. این مساله می تواند به کاهش زمان درمان کمک کرده و حتی و ممکن است منجر به مراجعه کمتر به متخصص ارتودنسی شود.
معمولا از نظر زیبایی نتایج بهتری دارند
دستگاه های سفارشی سازی شده بر اساس قالب گیری ارتودنسی همچنین می توانند از نظر فاکتورهای زیبایی شناسی بهتر باشند. به عنوان مثال، الاینرهای شفاف، عملا نامرئی هستند و جایگزینی محتاطانه به جای برای بریس های سنتی ارائه می کنند. با استفاده از قالب گیری ارتودنسی می تواند الاینرهایی ساخت که کاملا متناسب با دندان های بیمار باشند و ویژگی نامریی بودن الاینرها قابل توجه تر می شود یعنی واقعا هیچ کسی متوجه نمی شود که بیمار تحت درمان ارتودنسی است.