
اورژانس ارتودنسی (شرایط حاد و فوری ارتودنسی کدامند؟)
برای افرادی که تحت درمان ارتودنسی دندان هستند ممکن است گاهی اوقات به صورت خواسته یا کاملا ناخواسته مشکلاتی ایجاد شود، که نیازمند رسیدگی فوری یا توجه ویژه متخصص ارتودنسی هستند. در این مقاله شما با تمام موقعیت های اورژانس ارتودنسی آشنا می شوید. و متوجه خواهید شد کدام مشکلات را می توان در خانه برطرف کرد و کدام ها را حتما باید متخصص ارتودنسی و به صورت اورژانسی برطرف کند.
کدام مشکلات ارتودنسی اورژانسی نیستند؟
اجازه دهید که ابتدا درباره آن دسته از مشکلاتی صحبت کنیم که مهم هستند اما نیازی به توجه یا رسیدگی فوری متخصص ارتودنسی ندارند. شما می توانید این مشکلات و موقعیت ها را در خانه مدیریت کنید و در نهایت برای معاینه و چکاپ نهایی به مطب متخصصتان مراجعه کنید.
برخی از مشکلاتی که اورژانس ارتودنسی نیستند و در خانه مدیریت می شوند عبارتند از:
- بیرون زدن سیم ارتودنسی
- احساس ناراحتی از برخورد بریس به زبان، لب ها و ساختارهای دهانی که با موم یا وکس ارتودنسی برطرف می شود.
- شل شدن، افتادن یا شکستن براکتی که در خطر قورت دادن نیست یا درد و حساسیتی ایجاد نمی کند.
- شل شدن یا افتادن انواع کش و الاستیک یا فنر ارتودنسی ثابت
- شل شدن یا افتادن دستگاه هایی مانند کواد هلیکس
متخصصان ارتودنسی معمولا در ابتدای درمان و یا در طول مدت زمان ارتودنسی طی جلسات دوره ای درباره مدیریت این مشکلات به بیماران خود اطلاعات کاملی می دهند و توضیح می دهند مشکلات نامبرده را چطور مدیریت کنند.
چه مشکلاتی اورژانس ارتودنسی هستند؟
مشکلات بالا را می توان تا حدودی در خانه مدیریت کرد اما یک سری موارد هستند که باید به متخصص مراجعه کنید. به عنوان مثال تمامی موارد زیر معمولاً نوعی اورژانسی ارتودنسی شناخته شده و نیازمند توجه ویژه هستند:
- وجود تورم در لثه، گونه یا صورت که به مرور زمان در حال بدتر شدن است. اگر تورم در حال گسترش به گردن، چشم ها و گوش ها است حتما پیش از مراجعه به مطب متخصص خود با او تماس بگیرید و این موضوع را اطلاع دهید.
- احساس درد آزار دهنده در دهان که بر توانایی خوابیدن یا تمرکز کردن تأثیر می گذارد
- شکسته شدن یا آسیب دیدن نگهدارنده ثابت ارتودنسی که استفاده از آن دردناک است و یا حتی نمی توانید آن را تحمل و استفاده کنید.
- درد شدید در دهان با وجود مصرف مسکن و مدیریت درد در منزل
- آسیب دیدگی دستگاه ها یا دندان ها بر اثر (ضربه به دهان) که باعث درد یا مشکل شده
- شل شدن یا افتادن بخشی از بریس که در خطر بلعیده شدن است
- تجربه مشکلاتی پس از جراحی فک یا ارتوگناتیک که حتما باید جدی گرفته شود
- شکسته شدن بخشی از بریس که باعث درد یا خونریزی شده است
- درد ناشی از کاشت مینی اسکرو ارتودنسی که بهبود نمی یابد
- گم شدن یا شکسته شدن الاینر یا پلاک شفاف ارتودنسی محرک
موارد فوق همگی جزء اورژانس ارتودنسی هستند و حتی در زمان همه گیری هایی مانند ویروس کرونا باید مورد توجه فوری قرار بگیرند. بنابراین به محض مشاهده این موارد حتما با مطب متخصص خود تماس حاصل کنید.
تصادف، ضربه و تروما به عنوان مهم ترین اورژانس ارتودنسی
گاهی اوقات ممکن است شخصی که تحت درمان ارتودنسی قرار دارد تصادف کند و یا به صورت ناخواسته ضربه سنگینی به صورت و دندان هایش وارد شود. در چنین مواقعی پس از بررسی های اولیه پزشکی حتما باید به متخصص ارتودنسی مراجعه شود.
برخی از مشکلات ارتودنسی که ممکن است بر اثر تصادفات برای بیماران پیش بیاید:
- شکسته شدن بریس و بلعیده شدن براکت یا قطعه ای از بریس ثابت
- متورم شدن صورت طوری که بر روی بینایی، تنفس، توانایی بلعیدن یا باز و بسته کردن دهان تاثیر میگذارد و زخم برداشتن ساختارهای نرم بر اثر بریس
- خونریزی سریع و غیرقابل کنترل از دهان
در صورت تجربه موارد بالا حتما به پزشک و متخصص خود مراجعه کنید. زیرا ممکن است سلامتی تان در خطر باشد و حتی در صورت عدم مراجعه به موقع جانتان در معرض خطر قرار بگیرید.
سوالی دارید؟
اگر در خصوص موقعیت های اورژانسی ارتودنسی سوالی دارید ذیل همین مقاله مطرح کنید تا دکتر درویش پور مستقیما به شما پاسخ دهند. همچنین اگر در صورت مراجعه به مطب دندانپزشکی در دوران کرونا سوالی دارید به صفحه آن مقاله سر بزنید.